זיוף צוואה, היא אחת מהפעולות החמורות ביותר בחוק הירושה. הדין של מי שמזייף צוואה הוא נישולו מהעיזבון של המנוח. אחת העילות של ביטול צוואה מזויפת היא זיופה. יש לערוך תחילה בדיקה לצוואה, על מנת להוכיח כי אכן מדובר בצוואה מזויפת. יש לקחת בחשבון, כי קיימות צוואות שקל יותר לזייף אותן, אך ישנן כאלה שפחות קלות לזיוף. יש להביא בפני ביהמ"ש לענייני משפחה את הראיות הראשונות, כאשר בין הראיות יכללו זיוף החתימה. יש לשים לב, כי נטל ההוכחה בטענה בדבר זיוף צוואה, מהווה נטל כבד. קיים זיוף שהוא מתוחכם יותר והכוונה היא לזיוף חלק מתוכנה של הצוואה. במסגרת סוג של זיוף זה, מוצג בצואה סעיף או מספר סעיפים, שמכילים הוראה אשר מזכה את המזייף בנכסים מן העיזבון. למעשה , סוג זה של זיוף הצוואה, מתבטא בשינוי הוראות מקוריות של המצווה.
ישנם מקרים אשר בהם זויפה כל הצוואה, כאשר בביהמ"ש מוצג מסמך, אשר נחזה להיות צוואתו של הוריש, כאשר אין כל קשר בון המסמך לבין המנוח. כאשר מדובר על ביטול צוואה מזויפת, הכוונה היא גם למעשה מרמה, תרמית או תחבולה. למשל, אם הייתה השפעה בלתי הוגנת בחומרה גבוהה, כאשר מי שניצל את המצווה, ביצע מעשי מרמה, תרמית או תחבולה כנגד המצווה. במידה והמצווה תלוי באדם אחר, הוא זה שערך את הצוואה לטובת המנצל, ניתן יהיה לטעון בביהמ"ש לענייני משפחה, טענה זו. ניתן לבטל צוואה גם בטענה שמדובר בטעות בצוואה. לדוגמא, במדיה והעובדות שאותן הבין המצווה, אינן תואמות למציאות, ניתן יהיה להציג טענה זו, שהצוואה אינה תואמת לרצונו האמיתי של המצווה, והוא קיבל החלטות אלה, היות והוא לא הבין את המצב באופן הנכון.
אילו ראיות יש לצבור ולהוכיח בביהמ"ש כי אכן הצוואה זויפה?
יש לצבור ראיות אשר יסייעו להוכיח כי אכן מדובר בצוואה מזויפת, כך שיש לפעול בכל דרך חוקית על מנת לחשוף את האדם או האנשים שהיו מאחורי הזיוף. ביהמ"ש יפעל תמיד לחקר האמת ולא יסתפק רק בטענות התביעה וההגנה. זו הסיבה כי הצוואה תוגש לגרפולוג מומחה מטעם ביהמ"ש אשר יבחן, אם המצווה הוא זה שאכן כתב את הצוואה בכתב ידו ואם אכן זוהי חתימתו של המצווה על הצוואה.הגרפולוג המשפטי,יגיש חו"ד מקצועית בדבר המקוריות של הצוואה. בנוסף, יוזמנו עדים לביהמ"ש לענייני משפחה, שנכחו במעמד חתימת הצוואה באמצעות המצווה וכן, יוזמן לעדות גם עוה"ד כמובן אשר ערך את הצוואה והיא נחתמה מולו והופקדה באמצעותו ברשם הירושות.
במידה וקיים חשד, לזיוף צוואה, יש לפנות מיד אל ביהמ"ש לענייני משפחה ולהגיש התנגדות לצוואה, אשר במידה ויוכח כי אכן זויפה הצוואה ביהמ"ש יורה על ביטול צוואה מזויפת. למעשה זיוף של כל מסמך משפטי, הכולל גם זיוף צוואה, זוהי עבירה פלילית שאסורה על פי החוק. במידה ויתברר, כי אכן אדם פעל כדי לזייף את הוראות הצוואה, רשויות החוק, יעשו ככל הנדרש על מנת לאתר את האדם שביצע את העבירה וכן, ימצו עימו את הדין.
עבירה של זיוף צוואה מוזכרת בדיני עונשין בכותרת "פגיעות ברכוש"
העבירות הרלוונטיות לכל הקשור בזיוף צוואה, נמצאות בפרק י"א לחוק העונשין אשר כותרתו היא "פגיעה ברכוש". בסעיף 383 לחוק העונשין מגדיר מהי גניבה תוך שימוש במושגים: "גניבה", "נשיאה" ו- "הסרה", בפרק י"א בדיני העונשין, אלה הן עבירות אשר נותנות ביטוי למעשים רבים, אם מהסתרת צוואה, זיוף צוואה באמצעות התחזות לעורך הצוואה ועד להשמדת הצוואה, מה שמוביל בסופו של דבר לאותה התוצאה. למשל סעיף 395 לחוק העונשין עוסק בהסתרת צוואה וזו לשונו: " המסתיר כתב צוואה בכוונה להונות, בין שהמצווה חי ובין שהוא מת, דינו מאסר 5 שנים". ישנם סעיפים נוספים בנוגע לעבירות שנעשות בנוגע לצוואה והם: סעיף 394 וסעיף 396 לחוק העונשין, כאשר עניינם הוא "הסתרת פנקס" וכן, "הסתרת שטר קניין.
הסעיפים החמורים ביותר בעניין זיוף צוואה מוזכרים בסימן ו' לפרק י"א לחוק העונשין הנקרא: "עבירות עבירה, מרמה, סחיטה ועושק. למשל בסעיף 414, מדובר על עבירות של : סחיטה, מרמה ועושק כאשר מוזכרים בו עבירות כגון:" עשיית מסמך הנחזה להיות אשר איננו, והוא עשוי להטעות". בסעיף 414(2) מדובר על שינוי מסמך – לרבות הוספת פרט או השמטת פרט בכוונה לרמות, או ללא סמכות כדין ובאופן הנחזה כאילו נעשה השינוי בסמכות כדין". גם בסעיף 414(3) מוזכר נושא הזיוף וזה לשונו:" חתימת מסמך בשם פלוני ללא סמכות כדין, או בשם מדומה, באופן העשוי להיחזות כאילו נחתם המסמך בידי פלוני".
האם נדרשת הרשעה פלילית על מנת לפסול מהיורש את זכותו בירושה?
סעיף 5(א)(2) לחוק הירושה קובע, כי מי שהורשע על העלמת צוואתו של המוריש, או זייף את הצוואה ותבע על פי צוואה מזויפת, יהא פסול מלרשת את המוריש. השאלה היא, האם נדרשת הרשעה בפלילים, על מנת לפסול מהיורש את זכות הירושה כלפי המוריש בגלל הנסיבות הללו?. התשובה היא כי ישנן 3 חלופות ראשונות כגון: העלמת צוואה, השמדת צוואה או זיוף צוואה, מה שמחייב הרשעה בפלילים כתנאי לכך, כי אותו יורש אשר הוא זה שביצע את העבירה, ייפסל מלרשת את המוריש.
כאשר מתעוררת בעיה, למשל אם אחד מהיורשים סבור, כי הצוואה שהוצגה אינה מקורית או שהיא מזויפת, היות והוא יודע על צוואה אחרת מזו שהוצגה בפניו והופתע לדעת, כי קיימת צוואה חדשה, או שהוא חשב כי הרכוש יחולק אחרת, ו/או הצוואה נחתמה בכתב יד שאינו כתב ידו של המנוח, יש לגשת אל ביהמ"ש לענייני משפחה ולבקש ביטול צוואה מזויפת. יש לנהל הליך משפטי בביהמ"ש לענייני משפחה או בביה"ד הרבני, כשאר אחד מהצדדים יטען לתקינות הצוואה והשני יטען לזיופה. ההליך יתנהל תוך בדיקת הצוואה, כאשר מדובר על הליך מורכב ומצריך בקיאות מיוחדת באמצעות גרפולוג משפטי שמומחה בזיהוי כתבי יד.
האם ביהמ"ש יכול לפסול יורש בגלל זיוף צוואה?
החוק בישראל, מונה הרבה מקרים שבהם אדם יהיה פסול מלרשת את המוריש במקרים הבאים:
• אם הורשע כי גרם למותו של המוריש
• אם הורשע כי ניסה לגרום למותו של המוריש, אלא אם כן המוריש מחל לו, אם בכתב ואם באמצעות עשיית צוואה לטובתו
• אם הורשע כי העלים או השמיד צוואה או שזייף אותה, או שתבע ע"פ צוואה מזויפת
ניתן ללמוד ע"פ פס"ד שניתן בביהמ"ש לענייני משפחה בת"א, לגבי צו קיום צוואה שהוגש באמצעות ביתה של אישה מבוגרת אשר נפטרה. הצוואה הוכחה כמזויפת. למנוחה היו שני ילדים ושלושה נכדים, שניים מביתה ואחד מבנה שנפטר לפני כמה שנים. עד ליום פטירתה, שמרה המנוחה על קשר חם עם כל נכדיה וביתה. לאחר מותה, הוגשה לרשמת לענייני ירושה בת"א, צוואה, שעל פיה, הנכד שנותר לה מבנה, הודר לחלוטין מעיזבונה. אימו התקשתה להשלים עם הצוואה והחלה במאבק משפטי בכדי להוכיח, כי מדובר בזיוף צוואה. ההליכים נמשכו מספר שנים. ביתה של המנוחה הייתה תלויה כלכלית במנוחה, לוותה ממנה כספים ואף הייתה שותפה בחשבון הבנק שלה. במהלך המשפט, טענה הבת טענות סותרות לגבי הצוואה, לדוגמא: שהצוואה הייתה מונחת על השולחן בסלון בדירת המנוחה במשך חודשים רבים, עד אשר נמצאה על ידה, לאחר פטירת אימה, או שהמנוחה חתמה על הצוואה בנוכחות שני עדים, קרובי משפחה.
ביהמ"ש מינה מומחה להשוואת כתב היד, על מנת לבחון את חתימתה של המנוחה על הצוואה. החשד עלה יותר, כאשר התבקשה הבת להמציא מסמכים בחתימת אימה, כאשר הבת טענה כי היא לא נהגה לכתוב. לפי שיקים שכתבה המנוחה, באמצעות חשבון הבנק שניהלה, התגלה, כי אכן חתימתה על הצוואה זויפה. ביהמ"ש אימץ את דעת המומחית ואף הורה על ביטול צוואה מזויפת וקבע, כי הצוואה תחולק שווה בשווה בין הנכד טבין דודתו והטיל על הדודה הוצאות ע"ס 35,000 ₪.
במקרה ואתם חושדים לגבי צוואה מזויפת, יש לפנות בהקדם אל עו"ד דיני משפחה המתמחה בדיני ירושה, כך שניתן יהיה להוכיח כי אכן הצוואה הייתה מזויפת ואף לדרוש מביהמ"ש יורה על ביטול צוואה מזויפת.
,
.