המרכז הישראלי לצוואות וירושות

התנגדות לצוואה – באילו מקרים?

ישנם מקרים רבים, בהם מוגשת התנגדות לצוואה כאשר יש לנמק את העילות ולהוכיח אותם בבקשת ההתנגדות ברשם הירושות. העילות הנפוצות להגשת ההתנגדות לצוואה הינן:

עילה הנוגעת לגמירות דעתו החופשית של המצווה בעריכת הצוואה, כאשר העיקר הוא היעדר כשירות, השפעה בלתי הוגנת ומעורבות בעת עריכת הצוואה. למשל, אדם שהוא לקוי קוגניטיבית, כאשר לא ידע מה טיבה של הצוואה לדוגמא, לא יכול היה לזכור את ההיקף של הרכוש שאותו הוא מעוניין להוריש, לא זכר מי הם יורשיו, משמע שצוואתו אינה כשירה וניתן יהיה לפסול אותה ואף לבטל אותה.

כשאר קיימת מעורבות של הנהנה ע"פ הצוואה  בעריכתה, או שנטל חלק פעיל בעריכת הצוואה כגון: הנהנה עורך את הצוואה, מביע את רצונו של המצווה בפני עו"ד, נוכח פיסית בעת עריכת הצוואה, כל אלה, מהווים עילות מספיקות לגרום לפסילת הצוואה ולביטולה. למעשה, כאשר מי מהיורשים מעוניין להגיש התנגדות לצוואה, עליו לאסוף ראיות ועובדות ומדובר במשימה לא פשוטה כלל, במיוחד כאשר המצווה שהוא העד המרכזי אינו בין החיים. מצד שני, הקלטות, הוכחה בדבר זיוף הצוואה, מסמכים רפואיים המראים כי המצווה לא היה בדעה צלולה ומיושבת, היות וסבל מדמנציה, אלצהיימר וכדומה, ניתן יהיה לבטל או לפסול אותה.

איך מבצעים התנגדות לצוואה?

את כתב התנגדות לצוואה, יש להגיש לאחר שהוגשה לרשם הירושות, לאחר שהוגשה בקשה לצו קיום צוואה. רשם הירושות, יגיש את ההתנגדות יגיש את הבקשה לביהמ"ש לענייני משפחה הנמצא באזור מגוריו של המצווה המנוח. כאשר מגיע כתב ההתנגדות לצוואה, הליך ההתנגדות יהפוך למעשה לכתב תביעה, כאשר מי שמבקש את ההתנגדות, יהפוך לתובע ואילו המתנגד לצוואה, יירשם כנתבע. ביהמ"ש, יבקש דיון מקדמי, כאשר במסגרתו יבחן יחד עם באי כוחם של הצדדים את הנושאים הנמצאים בסכסוך בדבר תוקפה של הצוואה.  יש להגיש בקשה מסודרת לרשם הירושות, כאשר המסמך יכיל את הפרטים הבאים: שם מלא ותעודת הזהות של המתנגד או המתנגדים, שם מלא ותעודת הזהות של המנוח, שמות ופרטי ת.ז של היורשים ע"פ הצוואה שהשאיר המנוח, מסמך ההתנגדות חייב להיות מפורט שיכלול עובדות המחזקות את בקשת ההתנגדות לקיום הצוואה. מסמך זה, חייב להיות ערוך ומנוסח ע"י עו"ד. יש לשלם אגרה ולצרף את האישור לתשלום, ייפוי כוח לעו"ד המייצג את המבקש/ים.

ביהמ"ש לענייני משפחה, יקבע מועדים לדיוני הוכחות, כאשר עדי הצדדים יחקרו בנושאים שקשורים לצוואה ותוקפה. בסיום הליך ההוכחות, יסכמו הצדדים את טענותיהם וביהמ"ש ייתן את פסה"ד. ישנן תקנות חדשות של סדר הדין האזרחי, אשר נכנסו לתוקפן בשנת 2020, אשר קובעות כי במידה וקיים סכסוך בנוגע לירושה, יתקיים הליך גישור בין הצדדים, אשר מטרתו לגשר על מחלוקות הצדדים ולהביא לידי הסכמות אשר ייתרו את בירורן של הטענות במסגרת התנגדות לצוואה. יש לציין כי את ההתנגדות יש להגיש במועדים הקבועים בחוק הירושה לפי סעיף 72 לחוק הירושה וכן, יש להגיש את ההתנגדות לצוואה, תוך 72 שעות מהמועד אשר בו פורסמה הגשת הבקשה בעיתונות. במידה, ולא תוגש ההתנגדות במועד הקבוע בחוק הירושה, ייתן הרשם לענייני ירושה, צו לקיום צוואה שהוא תקף כפסק דין לכל דבר ועניין.

איך להאריך מועד להגשת התנגדות לצו קיום צוואה?

אם עדיין לא ניתן צו קיום צוואה, ניתן יהיה להגיש בקשה להארכת מועד להגשת התנגדות למתן צו קיום הצוואה. בקשה מסוג זה, תתקבל ע"י הרשם לענייני ירושה, כך שיתאפשר למתנגד הצוואה, עוד פרק זמן של כמה שבועות לצורך הגשת התנגדות לצוואה.יש למצוא סיבה טובה להארכת המועד המבוקשת. חשוב לציין, כי רשם הירושות, מגביל את מס' הפעמים אשר בהם יאשר את הארכת המועד להגשת ההתנגדות, כך שיש להסיק מכך שלא ניתן להאריך את מועד הגשת ההתנגדות  עד אינסוף. כמו כן, כאשר מגישים התנגדות לצו קיום צוואה, על המתנגד לצוואה זו, לפרט לביהמ"ש את הטיעונים המשפטיים והעובדות, אשר בגינן יש לפסול את הצוואה ואילו הם:

אם ביהמ"ש יקבע, כי קיימת עילה לביטול הצוואה, אזי הוא יבטל את צו קיום הצוואה. כמו כן, עיזבונו של המנוח, יתחלק בין היורשים ע"פ דין, כפי שקבוע בחוק הירושה. אם במידה וקיימת צוואה נוספת והוגשה התנגדות גם על הצוואה האחרונה, העיזבון יחולק ע"פ הצוואה הקודמת. יש לציין, כי חובה להגיש התנגדות לצוואה תוך 14 יום מיום פרסום הבקשה לצו קיום הצוואה בעיתונות וברשומות. במידה וחלפו 14 יום, יש להשיג אישור מביהמ"ש לענייני משפחה או מהרשם לענייני ירושה, אחרת לא ניתן יהיה להגיש את ההתנגדות.

 פגמים בצוואה?

ישנם מקרים, אשר בהם נופלים פגמים בצוואה, כאשר הכוונה היא אל פגמים צורניים אלה הם פגמים שאינם מהותיים והם לא מהווים רכיבי יסוד מתחייבים בצוואה, אשר בלעדיהם אין מדובר כלל בצוואה. לדוגמא, בצוואה חובה מהותית היא שהיא תיכתב בכתב ידו של המצווה ובהיעדר הפרט הזה זו אינה צוואה. במידה והצוואה נכתבה בידי המנוח והיא אינה נושאת חתימה או תאריך, אלה הם פגמים צורניים בצוואה. אם מדובר בצוואה בעדים, קיימת חובה בקיומם של שני עדים, כך שבהיעדר שני העדים אין זו צוואה בעדים. עוד דוגמא לפגם צורני בצוואה, כאשר ישנם שני עדים לצוואה, אך אחד מהעדים לא חתם עליה כעד, אך היה נוכח בעת חתימתה.

כתב תגובה להתנגדות בצוואה

כאשר הוגשה התנגדות לצוואה, יוגש כתב תגובה להתנגדות צו קיום צוואה. כתב התגובה, יכלול את הטיעונים אשר ילמדו כי טענות ההתנגדות אינן נכונות ויש לדחות אותן. מצד שני, כתב התנגדות לצוואה, יכלול אף הוא ראיות ומסמכים המצויים בידי המבקש או אפילו פירוט בדבר מקום הימצאן של הראיות.

באיזה מקרים יבטל ביהמ"ש את הצוואה?

ישנם מצבים,אשר בהם לא רק שניתן יהיה להתנגד לצוואה, ולגרום לביטולה, כי אם אפילו רצוי לעשות כן. השיקולים של ביהמ"ש הם שעל פניו, הדרך החוקית והקלה ביותר לזכות בהון ללא עמל, היא באמצעות צוואה. ככל שזה פשוט יותר, כך הפיתוי לפעול בחיי המצווה גדול יותר, כך שיורש או חלק מהיורשים גורמים בדרך לא חוקית לגרום לכך, שהמצווה יערוך צוואה שתיטיב  עם מי שיש לא אינטרס לרשת יותר, או לרשת אפילו את כל העיזבון של המצווה. לכן, אם קיים חשש בדבר אמיתותה של הצוואה, ובכל מקרה אשר קיים יורש שקופח, או יורשים שקופחו, מתוכנה של הצוואה האחרונה, מומלץ יהיה לבחון את כל האלמנטים החוקיים שנדרשים על מנת להרכיב או לייצב צוואה תקפה. אלה הם למעשה האלמנטים שמאפשרים את התנגדות לצוואה ואף לפסילתה.  

Exit mobile version