התנגדות למתן צו קיום צוואה

חלוקת עזבונו של המנוח, היא באמצעות שלב הכרחי שהוא הוצאת צו קיום צוואה ברשם הירושות במקום מגוריו של המנוח, צו זה, מאשר את נסח הצוואה ומקנה לה תוקף משפטי. את הבקשה יש לפרסם בעיתונות היומית וברשומות השונות, על מנת שניתן יהיה להגיש תוך 14 יום התנגדות למתן קיום צוואה בגלל עילות שונות שעליהן אפרט בהמשך. למעשה, לכל אדם שיש לו אינטרס בהתנגדות לצוואה להגיש את התנגדותו למתן הצו לקיום צוואת המנוח. מסמך זה יוגש לרשם לענייני ירושה מה שעשוי היה למנוע את הצוואה וזאת, לאחר בדיקת הרשם, כאשר יוגש עותק להתנגדות בביהמ"ש לענייני משפחה או לביה"ד הרבני.

המסמך שיוגש לרשם הירושות ולביהמ"ש יהיה חייב להכיל את הפרטים הבאים: שם מלא ותעודת זהות  של המתנגד/ים, שם מלא ותעודת הזהות של המנוח שמות ופרטי זהותם של היורשים ע"פ הצוואה שהותיר המנוח, מסך התנגדות למתן צו קיום צוואה, אשר יכלול את העובדות אשר מחזקות את העילות לבקשת ההתנגדות, כאשר מסמך זה, חייב יהיה להיות מאומת ע"י עו"ד לדיני משפחה וירושה. כמו כן, יש לצרף אישור על תשלום אגרה, ייפוי כוח לעו"ד המייצג את היורש/ים שמתנגדים לצוואה.

אילו עילות קיימות למתן התנגדות לצוואה?

ישנם מקרים שכיחים אשר בגינן, ניתן יהיה להגיש בקשב בדבר התנגדות למתן צו קיום צוואה. לדוגמא: אם מדובר על גילוי צוואה מאוחרת שהותיר אחריו המנוח לאחר בקשה למתן צו ירושה,אם ישנם פגמים שנפלו בצוואה שעלולים לגרום לביטולה החלקי או המלא של הצוואה, חשד כי הצוואה, אינה משקפת את רצונו החופשי של המצווה, צוואה שנעשתה תחת השפעה בלתי הוגנת, תוך איום, תרמית, אונס וכדומה. חשד שקיים, כי אחד מהנהנים בצוואה השתתף בעריכת הצוואה והשפיע על המנוח. אי כשירות של המצווה בעריכת הצוואה וזיוף צוואה. במקרים אלה, הרשם לענייני ירושה, יעביר את ההתנגדות לביהמ"ש אשר הוא שיהיה מוסמך לקבוע, אם בסופו של דבר, האם לקבל את הצוואה או לבטלה יחד עם קבלת ההתנגדות. למעשה, נטל הראיה והשכנוע, מוטלים על מי שמתנגד לצוואה, אך מדובר במשימה לא פשוטה, היות ואילו הן טענות שמבקשות לבטל את רצון המת, בניגוד מוחלט לכלל של כיבוד רצון המנוח. ביהמ"ש יקבל את ההתנגדות לצוואה, רק אם יוכח חד משמעית, כי זה לא היה רצון המנוח בצוואה זו.

ישנם מקרים רבים שידוע או ידועה בציבור, מגישים התנגדות למתן צו קיום צוואה, כי הוא היה חי עם המנוח שנים רבות והוא או היא, סבורים כי מגיע לו או לה, חלק מהירושה של המנוח. לעיתים מדובר על בן או בת של המנוח, שילדיו לא ידעו על קיומו והבן או הבת יתבעו חלק מהירושה.

לאחר הגשת התנגדות למתן צו קיום צוואה ייערך דיון ראשוני בביהמ"ש לענייני משפחה או בביה"ד הרבני

לאחר שתוגש התנגדות למתן צו קיום צוואה, ייקבע דיון בביהמ"ש לענייני משפחה, או בביה"ד הרבני, אם קיימת הסכמת היורשים לדון בתיק בערכאה משפטית זו. הליך ההתנגדות הוא די מורכב, כך שהדיונים בנושא זה, עשויים להתארך זמן רב ועלויות המשפט, יכולות להיות גבוהות. אם במידה וביהמ"ש קבע, כי אכן קיימת עילה לביטול הצוואה, הוא יבטל אותה והעיזבון של המנוח, יחולק ליורשיו על פי הדין, כפי שקבוע בחוק הירושה. אם  קיימת צוואה קודמת למנוח, והוגשה התנגדות רק על הצוואה האחרונה, העיזבון יחולק לפי הצוואה הקודמת.

מיותר לציין, כי את התנגדות למתן צו קיום צוואה, יש להרגיש 14 יום מיום הפרסום בעיתון. במידה וחלפו למעלה מ-14 יום, יש לבקש אישור מביהמ"ש או מהרשם לענייני ירושה, אחרת לא ניתן יהיה להגיש את ההתנגדות. על מנת להצליח בהתנגדות לצוואה, יש להיעזר בעו"ד הבקיא בתחום, היות ומדובר בהליך מורכב מאוד, היות והעד המרכזי שהוא המוריש המנוח אינו בין החיים. יש לשים דגש לכך,    כי ההכרעה של ביהמ"ש מתבססת על עילות רלוונטיות שיכולות להיבחן. על ביהמ"ש לבחון את טענות הצדדים ובכלל זה, חובת ביהמ"ש לבחון את טענות הצדדים וחובתו לקיים את רצון המנוח, נכון ליום עריכת הצוואה.

ישנם סכסוכים רבים שמגיעים לביהמ"ש בגלל הגשת התנגדות למתן צו קיום צוואה. מדובר על בקשות היורשים אשר קופחו, או שנדרשו למלא אחר רצונו של המוריש. יש לשים לב למועדי הגשת ההתנגדות וכן, לתכנן את האסטרטגיה המשפטית בקפידה. עוה"ד יבחן את עילות ההתנגדות לצוואה לפי סוג הצוואה. בגלל שביהמ"ש אינו הכיר את המצווה בזמן עריכת הצוואה, הרי שבחינת רצון המצווה, חייבת להתבצע, לא רק על סמך היכרותו הקודמת של המנוח בהליכים קודמים, כי אם על פי החוק והפסיקה, כך שנטל ההוכחה יובא אל ביהמ"ש לענייני משפחה. ישנן עילות פסלות שהן מקובלות בביהמ"ש לענייני משפחה, כמו כשירותו של המצווה, והכוונה היא, אם מצבו הנפשי אפשר את עריכת הצוואה ועובדה זו, אינה מעידה בהכרח על פסלות דין. הווה אומר, שישנם חסויים שמסוגלים לערוך צוואה וישנם כאלה שהוכרזו כפסולי דין שאינם כשירים לערוך צוואה וכל מקרה הוא לגופו.

צידוקים לפסילת צוואה

יש לדעת, כי טענה שלפיה הצוואה אינה משקפת את רצונו של המנוח, אינה טענה עצמאית אשר עומדת בפני עצמה.. יש לציין כי גם טענה שלפיה הצוואה אינה הוגנת היות והיא מנשלת את ילדיו של המוריש, או לחליפין, נותנת עדיפות לילדים ששמם נקוב בצואה, אינו מהווה צידוק לביטולה. למעשה ניתן לומר בפירוש, כי הגינות אינה נבדקת בתור עילה עצמאית. בחוק הירושה, ישנה רשימה סגורה של עילות התנגדות למתן צו קיום צוואה,, כאשר עילות אלה יביאו לפסילתה או לביטולה.חוק הירושה למעשה קובע, כי צוואה שלא נמצא בה פגם צורני, משקפת בבירור את רצונו של המצווה.יש להתחקות אחר נסיבות עריכת הצוואה ומצבו של המצווה טרם עריכתה, כך שאולי הייתה אף השפעה בלתי הוגנת על המצווה, או שהמצווה לא היה מודע באופן מלא, לאופן חלוקת הרכוש לאחר מותו, בגלל מצבו הרפואי.

כאשר יורש או יורשים, מגישים התנגדות למתן צו קיום צוואה, זה בדרך כלל קורה, כאשר היורש או היורשים, קיבלו הבטחה מהמצווה לקבל נכס כלשהו, וכאשר המצווה נפטר, מתגלה כי הבטחה זו לא קוימה בצוואה, כך שהיורש או היורשים, עשויים להבין מכך, כי הצוואה שנערכה, אינה משקפת את רצון המנוח ולכן, יש לפעול לביטולה.ישנם מקרים רבים שבהם לא ניתן יהיה להגיש התנגדות לצוואה, כמו למשל, כאשר התברר ליורשים, כי הרכוש שאותו הם היו אמורים לקבל, הוענק במי חייו של המצווה לגורם אחר. או כאשר רכוש ניתן במתנה לאחד מקרובי המשפחה ועובדה זו הוסתרה מהיורשים. אם כבר ניתן צו לקיום צוואה, אין מקום להגשת ההתנגדות לצוואה, כי אם להגיש בקשה לביטול צוואה כאשר מדובר בהליך שונה לגמרי. בכל מצב, מומלץ להתייעץ לפני הגשת הבקשה להתנגדות צו קיום צוואה עם עו"ד מומחה, אשר יכול אף לקרוא את התיק ולהסיק אם יש סיכוי להתנגד לצוואה כך שאז, ניתן יהיה להתחיל בהליכי ההתנגדות לצוואה.

אהבתם? שתפו

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin

מאמרים נוספים

ביטול צוואה מזויפת

זיוף צוואה, היא אחת מהפעולות החמורות ביותר בחוק הירושה. הדין של מי שמזייף צוואה הוא נישולו מהעיזבון של המנוח. אחת העילות של ביטול צוואה מזויפת

קרא עוד »