צוואה הדדית – או בשמה האחר צוואה זוגית

רבים שמעו על המושג צוואה הדדית, אך אינם בדיוק יודעים על מה מדובר. צוואה זו או בשמה השני "צוואה זוגית" היא צוואה שנערכת בין בני זוג בהתאם לסעיף 8(א) לחוק הירושה שתוקן בשנת 2005. תחילה, בני הזוג מחליטים במשותף על ההוראות של אותה צוואה זוגית, כך שהיא תהפוך למעשה לצוואה משותפת. בשלב השני היא תהפוך להדדית, כאשר בני הזוג תולים את ההסדרים לכאלה שתלויים זה בזה. למשל, כאשר בני הזוג, מחליטים כי כל אחד יוריש לשני את עיזבונו, במידה והוא זה שילך ראשון מן העולם. במידה ובני הזוג ילכו שניהם לעולמם, אזי ילדיהם ירשו את עיזבונם או במילים המוכרות יותר, אשר מאפיינות צוואה זו: "במותי לך,  במותך לילדינו".

אם  אן את הקיום של שני שלבים אלה, לא תהיה זו צוואה הדדית. לפעמים מערכות צוואות הדדיות גם על עמוד אחד בלבד, ובני הזוג חותמים על צוואה זו, מה שמחזק את השותפות בהחלטה של הוראות הצוואה. רבים סבורים, כי ישנם חסרונות לא מעטים לעריכת הצוואה ההדדית, היות וזהו מסמך אשר אמור לצפות את כל מה שיתרחש בעתיד, זוהי למעשה משימה בלתי אפשרית, כי הוראותיה יכולות ליצור בלבול. במידה וקיים מצב בו בן או בת הזוג איבדו את כשירותם ובן הזוג השני משנה את דעתו, אך הוא לא יכול להודיע על ביטול הצוואה. כמו כן, יכולה להיות בעיה בקושי להרכיב מסמך, אשר בו ההוראה שמוצגת משני בני הזוג היא חד משמעית, מה שעשוי לגרום לפרשנות ההוראות שהותיר אחריו בן זוג שנפטר.

מדוע כה חשוב לדייק בניסוח ועריכת צוואה הדדית?

 קחו לדוגמא, צוואה הדדית, אשר לא נוסחה כראוי יכולה לגרום לכך, שילדיו של המנוח ינושלו באמצעות בת הזוג, מה שנותן לה את הזכות לעשות כרצונה בעיזבון של בעלה. למשל, אם לא הוטמעה בה הוראה, אשר מסייגת את הזכות של בת הזוג לעשות כרצונה בעיזבון שירשה, כמו למשל להעניק במתנה את העיזבון שהיא ירשה מהמנוח עוד בחייה. חשוב לציין, כי התנגדות לצוואה הדדית מהווה התייחסות מיוחדת לנסיבות עריכתה של צוואה הדדית, כך שההתנגדות היא מורכבת במיוחד, כאשר אחד מבני הזוג נפטר וניתן צו קיום צוואה אחרי צוואתו שלו.

אין נסח קבוע בעריכת צוואה הדדית היות וכל מקרה הוא לגופו. את נוסח הצוואה ההדדית, על עוה"ד לערוך בהתאם לרצון בני הזוג. אפשר יהיה להקליט את הצוואה וכן מומלץ אף להקליט באמצעות צילום ווידיאו את הצוואה ההדדית, למקרה של טענת אי כשירות לעריכת הצוואה ההדדית.צוואות הדדיות, יכולות להכיל הסדר כגון, יורש אחר יורש, למשל אם בן זוג נותר בחיים, יורש את בן הזוג שנפטר ובני הזוג, הורו בצוואה ההדדית כי לאחר פטירת בן הזוג הנותר, יעבור העיזבון לידי היורש השני, הסדר זה מתואר בסעיף 42 לחוק הירושה. יש לציין, כי את הצוואה ההדדית, ניתן יהיה לערוך בשני דרכים, כאשר הראשונה תתבצע, כאשר בני הזוג חותמים על אותו מסמך צוואה, הדרך השנייה היא, באמצעות עריכת שתי צוואות במקביל, שתי צוואות אשר נערכות באותו התאריך ובנוסך זהה לגמרי.

האם ניתן להגיש התנגדות לצוואה הדדית?

יש לציין כי ניתן יהיה לבצע התנגדות לצוואה הדדית, כאשר הא תוגש לפי הוראות חוק הירושה. למשל עילות כגון השפעה בלתי הוגנת, תחבולה, הטעיה מעורבות בעריכת צוואה הדדית, טעות בעובדה, אי כשירות של אחד מהמצווים ועוד. ישנם דגשים על נושאים נוספים שאינם קיימים בהתנגדויות לגבי צואות רגילות. אם מעוניינים לתקוף שינוי בצוואה ההדדית, יש לקבוע אם אכן מדובר בצוואה משותפת ומה מועד עריכתה וזאת בשל התיקון שהוסף בשנת 2005 בהתייחס לפגיעה באינטרס ההסתמכות לפי תיקון מס' 12.למשל אם שני בני הזוג בחיים, על בן הזוג שמעוניין לשנות את הצוואה ההדדית, עליו להודיע לכך בכתב לבן הזוג השני, כך שבמקרה זה, תתבטל הצוואה המשותפת, במידה ובן הזוג לא יודיע, לא יהיה תוקף לצוואתו החדשה.

סעיף 8א(ב)(1) לחוק הירושה מורה כך:" לביטול צוואה הדדית לא יהיה תוקף, אלא אם כן יתקיים אחד מאלה: (1) בחייהם..  המצווה המבקש לבטל את צוואתו, ימסור הודעה בכתב על ביטול הצוואה למצווה השני: נמסרה הודעה..בטלו הצוואות." במידה ואחד מבני הזוג יהיה מעוניין לבטל את צוואתו, לאחר שבן הזוג השני נפטר, כאשר הרכוש עדיין לא חולק, הוא יצטרך להסתלק מן הצוואה ולוותר על מה שהורש לו ורק אז, ניתן יהיה לערוך צוואה חדשה. במידה והוא כבר ירש את הרכוש, יהי עליו  תחילה להשיבו ורק אז ניתן יהיה להכין צוואה חדשה. למשל סעיף 8א(ב)(2) לחוק הירושה מורה:

(2) לאחר מות אחד מבני הזוג – (א) כל עוד העיזבון לא חולק – בן הזוג שנותר בחיים ומבקש לבטל את צוואתו יסתלק שלא לטובתו, לטובת ילדיו, או אחיו של המוריש, מכל מנה או מכל חלק בעיזבון שהוא אמור לקבל".

(ב) לביטול צוואה הדדית לא יהיה תוקף, אלא אם כן נעשה אחד מאלה: לאחר חלוקת העיזבון – בן הזוג שנותר בחיים ומבקש לבטל את צוואתו ישיב את כל מה שירש.. ואם השבה בעין בלתי אפשרית או בלתי סבירה – ישיב את שווי המנה או החלק בעיזבון שירש.

יחד עם זאת, בני הזוג רשאים להתנות על הקביעות הללו ולהחליט אחרת באמצעות צואה הדדית, לדוגמא הם יכולים לקבוע שלמרות הצוואה ההדדית, כל אחד מהם יוכל לשנות את הצוואה, בלי הודעה לזוג השני. צוואה הדדית, מבטיחה שקט נפשי לכל אחד מבני הזוג, כך שבן הזוג שנותר בחיים, יוכל להמשיך בחייו תוך סיפוק כל צרכיו. מדובר על צוואה משותפת בין בני זוג, אשר מונעת מאבי ירושה, כאשר אחד מבני הזוג נותר בחיים ונוטל מחצית מהעיזבון, לבין ילדיו של המוריש  או צאצאיהם, אשר חולקים את המחצית השנייה של העיזבון.

למי מתאים לערוך צוואה הדדית?

למעשה צוואה הדדית מהווה מנגנון מוצלח שעשוי להתאים לרוב הזוגות, אך רק אם עורכים אותה באופן נכון וחוקי. יש לבחור עו"ד לדיני משפחה וירושה שבקיא בעריכת צוואות הדדיות. יש לערוך כמה פגישות על מנת לקבל החלטות שמשקפות שילוב של הרצונות והצרכים הנפרדים של שני בני הזוג. החלטות כאמור, יעוגנו באמצעות מסמך של  הצוואה ההדדית שתתאים לבני הזוג, למשפחתם ולעיזבונם. עו"ד מקצועי, יקים הגנות בצוואה ההדדית, כגון: הגנה אשר תתאים לזהות היורשים, הוראות לגבי הנכסים בעיזבון על מנת להגן עליהם באופן כזה, שלא ימנע את סיפוק צרכיו של בן הזוג שנותר כיורש, הגנה מפני נושים של יורשים ועוד.

לסיכום

כל הנושא של צוואה הדדית, חייב להיערך ממש כמו חליפה שתפורה למידותיהם של המצווים. לכן, יש למצוא עורך דין מומחה בצוואות הדדיות שמכיר ובקיא היטב במטריה הספציפית הזאת.  

אהבתם? שתפו

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin

מאמרים נוספים

ביטול צוואה מזויפת

זיוף צוואה, היא אחת מהפעולות החמורות ביותר בחוק הירושה. הדין של מי שמזייף צוואה הוא נישולו מהעיזבון של המנוח. אחת העילות של ביטול צוואה מזויפת

קרא עוד »